Уроци по Български език и Литература

7. клас

ПОДГОТОВКА ЗА МАТУРА В 7. КЛАС

ИНДИВИДУАЛНАТА ПОДГОТОВКА ЗА КАНДИДАТ-ГИМНАЗИСТИ ПО БЕЛ Е 
ИЗЦЯЛО СЪОБРАЗЕНА С ИЗИСКВАНИЯТА НА МОМН  И НОВИЯ ФОРМАТ НА КОНКУРСНИТЕ ИЗПИТИ СЛЕД 7 КЛАС.

ЦЕЛТА НА КУРСА Е ДА СЕ ОТСТРАНЯТ ПРОПУСКИТЕ В МАТЕРИАЛА ОТ 5 И 6 КЛАС И ДА СЕ ИЗГРАДЯТ СИСТЕМНИ ЗНАНИЯ У УЧЕНИЦИТЕ.

ПРЕПОДАВАТЕЛ СЪМ ОТ 22 ГОДИНИ, И СЪМ ЗАПОЗНАТА С КРИТЕРИИТЕ ЗА ОЦЕНКА НА ИЗПИТА.

ЗА ДА СЕ ОСИГУРИ КАЧЕСТВЕНА ПОДГОТОВКА НА КАНДИДАТ-ГИМНАЗИСТИТЕ И СЪОТВЕТНО, ВИСОКИ РЕЗУЛТАТИ, ЗАНЯТИЯТА СА ИНДИВИДУАЛНИ. 
  ПРЕДВИЖДАТ СЕ:

- ТЕКУЩИ КОНТРОЛНИ РАБОТИ ПО БЕЛ ВСЕКИ МЕСЕЦ

- ДОМАШНИ РАБОТИ ЗА ВСЯКО СЛЕДВАЩО ЗАНЯТИЕ

- 4 ПРОБНИ ИЗПИТА ПО БЕЛ

 

МОИТЕ ПРЕДИМСТВА В ОБУЧЕНИЕТО НА КАНДИДАТ-ГИМНАЗИСТИ:

- ВЕЧЕ СЕДЕМ УЧЕБНИ ГОДИНИ ОПИТ В ИНДИВИДУАЛНАТА ПОДГОТОВКА НА КАНДИДАТ-ГИМНАЗИСТИ

- ПОСТОЯНЕН КОНТРОЛ ВЪРХУ ЗНАНИЯТА И САМОСТОЯТЕЛНАТА ПОДГОТОВКА НА СЕДМОКЛАСНИЦИТЕ

- ТЕКУЩИ СПРАВКИ ЗА УСПЕВАЕМОСТТА НА СЕДМОКЛАСНИЦИТЕ

- УЧЕБНИ МАТЕРИАЛИ И ПОМАГАЛА, РАЗРАБОТЕНИ ОТ МЕН  ЗА РАБОТА В ЧАС И ЗА ДОМАШНА РАБОТА

- ПОСТОЯННА ВРЪЗКА МЕЖДУ МЕН   И РОДИТЕЛИТЕ ПРИ СИСТЕМНИ ПРОБЛЕМИ, НЕЯВЯВАНЕ НА ЗАНЯТИЯ И ЛИПСА НА ПОДГОТОВКА ВКЪЩИ.

УМЕНИЯ, КОИТО СЕ РАЗВИВАТ В ПРОЦЕСА НА ОБУЧЕНИЕТО ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА ( БЕЛ)  :

- ПОЗНАВАНЕ ЧАСТИТЕ НА РЕЧТА И ЧАСТИТЕ НА ИЗРЕЧЕНИЕТО;

- ВИДОВЕТЕ ПРОСТИ И СЛОЖНИ ИЗРЕЧЕНИЯ;

- НАКЛОНЕНИЕ НА ГЛАГОЛА; 

- ПРАВИЛА ЗА ПУНКТУАЦИЯ И ПРАВОПИС; 

- ПОЗНАВАНЕ НА ЛИТЕРАТУРНИТЕ ПРОИЗВЕДЕНИЯ, КОИТО СА ПРЕДВИДЕНИ ЗА ИЗУЧАВАНЕ В 7-МИ КЛАС; 

- РАЗВИВАНЕ НА УМЕНИЯ ЗА ПИСАНЕ НА ПРЕРАЗКАЗ НА НЕПОЗНАТ ТЕКСТ.

 

 

СЪВЕТИ ЗА РОДИТЕЛИ НА СЕДМОКЛАСНИЦИ

 

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ , 

ПОДГОТОВКАТА НА ВАШЕТО ДЕТЕ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ СЛЕД 7 КЛАС Е ИЗПИТАНИЕ ЗА ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО, НО НАЙ-ВЕЧЕ ЗА САМИЯ УЧЕНИК.

УСИЛИЯТА СИ СТРУВАТ, НЕ САМО, ЗАЩОТО ТО ЩЕ ПОСТЪПИ В ПО-ДОБРО УЧИЛИЩЕ, КЪДЕТО ЩЕ ПОЛУЧИ СРЕДНОТО СИ ОБРАЗОВАНИЕ, НО И ЗАЩОТО САМАТА ПОДГОТОВКА Е ЗА НЕГОВАТА ГРАМОТНОСТ В ПОСЛЕДСТВИЕ.  ТЕЗИ СЪВЕТИ СА НАСОЧЕНИ КЪМ ВАС И СА СПОДЕЛЕН РОДИТЕЛСКИ ОПИТ:


   1. ОПИТАЙТЕ СЕ САМИ ДА МОТИВИРАТЕ ВАШЕТО ДЕТЕ ЗА ПОЛАГАНЕ НА ТРУД СЕГА, КАТО СВЪРЖЕТЕ НЕГОВИТЕ УСИЛИЯ С РАДОСТТА ОТ ВИДИМИЯ РЕЗУЛТАТ ПОСЛЕ. ПОДГОТОВКАТА МУ НАИСТИНА ЩЕ ИЗИСКВА ДОСТА УСИЛИЯ И ЖЕРТВИ, МНОГО УПОРИТОСТ И ПОСТОЯНСТВО, А БЕЗ СОЛИДЕН И ОПРАВДАН МОТИВ ТОВА Е ПОЧТИ ВИНАГИ Е НЕВЪЗМОЖНО. МОТИВАЦИЯТА Е СЪЩО НЕЩО ТВЪРДЕ ИНДИВИДУАЛНО -. ТРЯБВА ДА Я ОТКРИЕТЕ САМИ МНОГО ЗАРЕЖДА-ЧЕСТО СИ ГОВОРЕТЕ С ДЕТЕТО ЗА НЕГОВОТО БЪДЕЩЕ, КАТО ЧЕРТАЕТЕ БЛАГОПРИЯТНИ ПЕРСПЕКТИВИ ЗА РАЗВИТИЕ И УСПЕХИ. И ВСЕ ПАК ГЛЕДАЙТЕ ДА НЕ ПРЕКАЛЯВАТЕ, И ДА НЕ СТЕ ДОСАДНИ.


   2. В НАЧАЛОТО НА УЧЕБНАТА ГОДИНА ОБСЪДЕТЕ С ДЕТЕТО ОТ КОИ СВОИ ДОСЕГАШНИ ЗАНИМАНИЯ ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА СЕ ОТКАЖЕ. ВСИЧКИ НИЕ СМЕ УБЕДЕНИ, ЧЕ ВРЕМЕТО ПОЧТИ НИКОГА НЕ ДОСТИГА. НЕОБХОДИМО Е ДА УБЕДИТЕ И ВАШИЯ УЧЕНИК, ЧЕ ВРЕМЕТО, КОЕТО ДО СЕГА Е ОТДЕЛЯЛО ДА ИГРАЕ С ДЕЦАТА ПРЕД БЛОКА, ДА СТОИ ПО ЦЕЛИ ЧАСОВЕ ПРЕД КОМПЮТЪРА ИЛИ ДА ГЛЕДА ТЕЛЕВИЗИЯ, ЩЕ МУ ТРЯБВА, ЗА ДА СЕ ПОДГОТВЯ И УПРАЖНЯВА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ИЛИ МАТЕМАТИКА. НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ОБАЧЕ, ЧЕ ПРЕКАЛЕНАТА АМБИЦИОЗНОСТ ОТ ВАША СТРАНА, МОЖЕ ДА ИМА И ОБРАТЕН ЕФЕКТ, ЗАТОВА ДЕТЕТО ТРЯБВА ДА ЗАПАЗИ ТОВА, КОЕТО МУ ХАРЕСВА НАЙ-МНОГО ДА ПРАВИ. НЕ ДОПУСКАЙТЕ ТО ДА СЕ ПРЕУМОРЯВА, БЪДЕТЕ ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ ЗАЕДНО, НО НЕ ДА ГЛЕДАТЕ ЗАЕДНО ТЕЛЕВИЗИЯ, А ИЗЛЕЗТЕ НАВЪН СРЕД ПРИРОДАТА. ЗНАЕМ КАКВО СИ МИСЛИТЕ ..... ! ....... ДА, ПРАВИ СТЕ, НАИСТИНА ЖИВОТЪТ Е НАПРЕГНАТ И ДИНАМИЧЕН, ЗА НИЩО НЕ ОСТАВА ВРЕМЕ, НО ВСЕ ПАК ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВЯТ УСИЛИЯ И В КРАЯ НА УЧЕБНАТА ГОДИНА ПО ВРЕМЕ НА ИЗПИТИТЕ ДЕТЕТО ДА БЪДЕ ПОДГОТВЕНО.


     3. ИМАЙТЕ ПРЕДВИД, ЧЕ УЧЕНИЦИТЕ В СЕДМИ КЛАС НЯМАТ НИКАКЪВ ОПИТ. НЕ СИ МИСЛЕТЕ, ЧЕ ТЕ СА ГОЛЕМИ И МОГАТ ВЕЧЕ ДА ВЗИМАТ САМОСТОЯТЕЛНИ РЕШЕНИЯ ЗА БЪДЕЩЕТО СИ. МНОГО ПЪТИ СМЕ ЧУВАЛИ ..... "ТЯ Е ГОЛЯМА, САМА СИ УЧИ, САМА ВЗИМА РЕШЕНИЯ, НЕ ИСКАМ ДА Й СЕ МЕСЯ ......." И Т. Н. БЪДЕТЕ ДО ВАШЕТО ДЕТЕ И НЕ ОСТАВЯЙТЕ НЕЩАТА НА САМОТЕК ИЛИ НА ПРОИЗВОЛА.  


   4. ЗНАЕТЕ, ЧЕ УЧЕНИЦИТЕ В СЕДМИ КЛАС НЯМАТ ГОЛЯМ УЧЕБЕН ОПИТ И ТОВА ВОДИ СЛЕД СЕБЕ СИ ДОСТА ЗАТРУДНЕНИЯ ПРИ ПИСАНЕТО НА ПРЕРАЗКАЗИ НА НЕПОЗНАТ ТЕКСТ, РЕШАВАНЕТО НА ТЕСТОВЕ, ЗАДАЧИ И ДР. НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ НАСИЛА И НАВЕДНЪЖ ДЕЦАТА ДА РАЗБЕРАТ ВСИЧКО И ДА СТАНАТ БЕЗГРЕШНИ ВУНДЕРКИНИ. ВАЖНОТО Е УЧЕНИКЪТ ДА ПОВЯРВА В СВОИТЕ СОБСТВЕНИ ВЪЗМОЖНОСТИ, ДА СЕ НАУЧИ ДА ГИ ПРИЛАГА И НАЙ-ВЕЧЕ ДА МУ Е ЗАБАВНО И ИНТЕРЕСНО, КОГАТО САМ РАЗБЕРЕ, ЧЕ НЕЩАТА НЕ СЕ СЛУЧВАТ ОТ САМО СЕБЕ СЕ, А СА НЕГОВО ДЕЛО.  


   5. ВЪЗМОЖНО Е ЧЕСТО ДА СТИГАТЕ ДО ОТЧАЯНИЕ - НИЩО ДА НЕ СЕ ПОЛУЧАВА - ТЕКСТОВЕТЕ, КОИТО ПИШЕ ВАШЕТО ДЕТЕ ДА ИЗГЛЕЖДАТ УЖАСНО, ДА ЗВУЧАТ НАИВНО И ДА СА ПЪЛНИ С ПРАВОПИСНИ ГРЕШКИ. В ТАКИВА СЛУЧАИ НЕ ИЗДАВАЙТЕ ТРЕВОГИТЕ СИ ПРЕД НЕГО, НО И НЕ КРИЙТЕ, ЧЕ СТЕ РАЗОЧАРОВАНИ. РЕЗУЛТАТИТЕ ЩЕ ДОЙДАТ, АКО СЕ РАБОТИ УПОРИТО ЗА ОТСТРАНЯВАНЕТО НА ГРЕШКИТЕ.  


   6. СТИМУЛИРАЙТЕ ДЕТЕТО ДА УЧАСТВА АКТИВНО В УРОЦИТЕ ПО ЛИТЕРАТУРА И МАТЕМАТИКА В УЧИЛИЩЕ И ВЪВ ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ ИЗВЪНКЛАСНИ ФОРМИ, КЪДЕТО СЕ РАБОТИ В АТМОСФЕРА, БЛИЗКА ДО ИЗПИТНАТА СИТУАЦИЯ -. КЛАСНИ РАБОТИ, ОЛИМПИАДИ, ПРОБНИ ИЗПИТИ . АКО ЛИПСВАТ ТАКИВА ВЪВ УЧИЛИЩЕТО, ПЕРИОДИЧНО СИ ПРАВЕТЕ ИЗПИТИ В ДОМАШНА ОБСТАНОВКА  


   7. ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ НА ПОДГОТОВКА В 7 КЛАС МИСЛЕТЕ ЗА ФИЗИЧЕСКОТО И ПСИХИЧЕСКОТО ЗДРАВЕ НА ВАШЕТО ДЕТЕ, НО НЕ ИЗРАЗЯВАЙТЕ ЧЕСТО ПРЕД НЕГО ЗАГРИЖЕНОСТ. ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ, ЧЕ ДЕЦАТА НА ТАЗИ ВЪЗРАСТ СА ДОСТА ИЗДРЪЖЛИВИ. ПРОСТО ПРИГОТВЯЙТЕ ПО-СИЛНА ХРАНА, СНАБДЕТЕ СЕ С ВИТАМИНИ И СЛЕД 3-4 ЧАСОВИ ЗАНИМАНИЯ МУ ПРЕДЛАГАЙТЕ ФИЗИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ - ПЛУВАНЕ, РАЗХОДКА ИЛИ ПРОСТО ПОЧИСТВАНЕ НА СТАЯТА. 

 

 

8. ОБМЕНЯЙТЕ ИНФОРМАЦИЯ С ДРУГИ РОДИТЕЛИ, НО ИЗБЯГВАЙТЕ ЧЕСТИТЕ РАЗГОВОРИ, ЗАЩОТО ТЕ НАТОВАРВАТ ВАШАТА ПСИХИКА -. ЩЕ ВИ СЕ СТРУВА, ЧЕ ВАШЕТО ДЕТЕ ИЗОСТАВА И НЯМА ДА УСПЕЕ ПЪТЯТ КЪМ УСПЕХА НА ВАШЕТО ДЕТЕ, МИНАВА ПРЕЗ ВАШАТА СТАБИЛНОСТ И УВЕРЕНОСТТА, КОЯТО ЩЕ МУ ДАДЕТЕ! ПОЖЕЛАВАМ ВИ ГО ОТ СЪРЦЕ!   


        АКО ИМАТЕ ВЪПРОСИ, МОЖЕТЕ ДА СЕ СВЪРЖЕТЕ С МЕН !